Eco Label
Belgelendirme
Bize Ulaşın
- Mahmutbey Mahallesi
- Dilmenler Cd, No: 2
- Bağcılar, 34218
- İstanbul, Türkiye
- +90 212 702 20 00
- [email protected]
ECO Label™ Uluslararası Sertifikasyon © 2021 ecolabel.org
İnşaat ve yapı tasarımında, yapımında veya işletiminde olumsuz etkileri azaltmak veya ortadan kaldırmak, iklimimiz ve doğal çevremiz üzerinde olumlu etkiler yaratabilmek çevreci materyaller kullanan yapılar sayesinde mümkündür Çevreci binalar, değerli doğal kaynakları korur ve yaşam kalitemizi iyileştirir.
Bir binayı çevreci hale getirebilecek bir dizi özellik vardır. Bunlar şunları içerir:
Yukarıda listelenen özellikleri içermesi koşuluyla, herhangi bir bina, ister ev, ister ofis, okul, hastane, toplum merkezi veya başka herhangi bir yapı olsun, çevreci bir bina olabilir. Komple bir bina veya yapı çevreci bir hale getirilirken kullanılan inşaat ve yapı malzemeleri belli standartlara ve kriterlere uygun olmalıdırlar.
Sunta ve diğer malzemelerde kirleticiler bağlayıcılardan çözünerek iç havaya karışabilir. Bu, gözlerde ve kulaklarda mukozal iltihaplanmanın yanı sıra boğazda tahrişe, hastalığa, baş ağrısına ve solunum problemlerine neden olabilir. ECO LABEL sertifikalı ahşap bazlı malzemeler düşük emisyonludur.
Duvar boyaları yoğun olarak iç mekanlarda kullanılmaktadır. Bu nedenle ürünlerin düşük emisyonlara sahip olması ve ayrıca başka şekillerde sağlığa zararsız olması önemlidir. Yakın zamanda iç cephe boyaları için yeni kriterler oluşturulmuştur. En önemli değişiklik, ECO LABEL sertifikalı iç cephe boyalarının artık biyosidal içerikli koruyucular içermemesidir. Boya üreticileri bunun analitik kanıtını sağlamalıdır.
Atık kağıttan yapılan duvar kağıtları, kaynakları korumaya ve kağıt hamuru üretimiyle ilişkili çevresel etkileri önlemeye yardımcı olur. Kağıt üretimi, enerji tüketen ve su yükü taşıyan başlıca ekonomik sektörler arasındadır. Her şeyden önce ahşap yongalı duvar kağıtları ek olarak nefes alabilir ve bu nedenle iç mekan hava kalitesi üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir.
Vernik, yüzeylere ince uygulanan ve kimyasal veya fiziksel işlemlerle sertleşen bir kaplama maddesidir. Sonuç olarak yüzey mühürlenir ve korunur. Yüzeyin görsel görünümünü iyileştirmek de çeşitli farklı vernik uygulamalarının bir parçasıdır. İç mekan yüzeylerinin verniğe benzer vernik ve boyalarla kaplanması iç havayı kirletebilir ve bu nedenle doğru ürünü seçmek çok önemlidir. ECO LABEL, ürün formülasyonunun değerlendirilmesi veya bir emisyon testi temelinde verilir. ECO LABEL, verniklerin emisyon ve solvent bakımından düşük olduğunu ve ayrıca düşük seviyelerde kirletici madde içerdiğini garanti eder.
Dış cephe yangınları, çevreye zararlı alev geciktiriciler, harici ısı yalıtımı kompozit sistemleri için sıvalardan sızan biyositler nedeniyle yağmur suyu kirliliği ve gelecekteki tehlikeli atık olarak strafor yalıtımı - bu konuları, iklim koruma faydalarının tersine koyan çok sayıda basın raporu bulunmaktadır. Bununla birlikte, dış cephe yalıtımı, tüketicinin iklim korumasına etkili bir şekilde katkıda bulunmasının en etkili yoludur. Uzun vadede, bu para tasarrufu bile sağlar. ECO LABEL sertifikalı harici ısı yalıtımı kompozit sistemlerinin kullanılması, olası çevresel etkileri en aza indirmeye yardımcı olur, böylece iklim korumaya yönelik faydalar, olumsuz etkilerden fazlasıyla ağır basar.
Sağlıklı yaşam bir trend ve ECO LABEL, özellikle iç mekanlarda kullanılan ürünlerin sağlık üzerindeki etkilerini değerlendirirken net bir odağa sahiptir. ECO LABEL sertifikalı elastik zemin kaplamaları, örneğin kauçuk veya mantar zemin kaplamaları, çocuk odalarının, yatak odalarının ve diğer odaların iç havasına çok az miktarda kirletici madde yayar ve bu nedenle, bölge sakinlerinin sağlığını etkilemez.
Geniş yüzeyli zemin kaplamaları, özellikle iç mekan hava kalitesini etkileme potansiyeline sahiptir. ECO LABEL, esnek zemin kaplamalarına ek olarak tekstil zemin kaplamalarına eko-etiket vererek, tüketicinin dikkatini bu ürün sektöründeki sağlığa uygun bir alternatife çekiyor. Etiket, iç mekan havasına özellikle küçük miktarlarda organik bileşikler ve formaldehit salan tekstil zemin kaplamalarına verilir.
İç mekan zemin kaplamaları, paneller ve kapılar gibi ahşap veya ahşap esaslı malzemelerden üretilen ürünler, üretimleri, kullanımları ve bertarafı sırasında çevresel etkilere neden olabilir.
ECO LABEL, bir ürünün tüm yaşam döngüsünü dikkate alır ve her şeyden önce, sürdürülebilir şekilde yönetilen ormanlardan ve düşük emisyonlu ahşap esaslı malzemelerden elde edilen ahşabın kullanımını destekler.
Neyse ki, zemin kaplamalarının solvent içeren yapıştırıcılarla döşendiği günler geride kaldı. Bugün, suyla seyreltilebilen yapıştırıcılar kullanıyoruz, ancak bunlar aynı zamanda sağlık sorunlarına da neden olabilir çünkü solvent içermeyen, kirletici içermeyen ile aynı değildir. Yapıştırıcı hala çeşitli uçucu olmayan organik maddeler içerebilir. Bu maddeler, uzun bir süre boyunca yapıştırıcıdan yavaş yavaş buharlaşarak döşemeden geçerek soluduğumuz havaya karışır veya kendilerini ev tozuna bağlar. ECO LABEL sertifikalı yapıştırıcılarda durum böyle değildir.
Döşeme altlıkları, laminat, parke veya halı döşeme altına yerleştirilen ürünlerdir. Amaçları, düzensiz alt yüzeylerde bile çarpma sesini emmek ve bu arada soğuk ayaklarla savaşmaktır. Döşeme altlıkları, uygulama şekline bağlı olarak farklı malzemelerden yapılır: örneğin, ahşap, mukavva, mantar, kauçuk veya çeşitli köpük ve köpüksüz plastikler.
Malzemeler, ECO LABEL sertifikası için ilgili çevresel gereklilikleri karşılarlar. Bununla birlikte, tüm döşeme altlıklarının düşük emisyonlu olması gerekir, çünkü sağlık odaklı bir zemin yapısını garanti etmek için, yapıştırıcıdan örtü tabakasına kadar tüm bileşenlerin düşük emisyonlu olması gerekir, çünkü yapabildikleri kirletici maddelerin hoş olmayan bir özelliğidir.